Ontwerp kleine tuin

Er zijn tuinen in allerlei soorten en maten. Bij iedere tuin past weer een heel ander plan, dat hangt af van de grootte van het perceel, maar ook van de ligging in de omgeving en natuurlijk de wensen van de gebruiker.

voorbeelden kleine tuin ontwerpen

tuinontwerp

Hierboven het uitgevoerde ontwerp van een kleine tuin in Leiderdorp. De woning bestaat uit 3,5 laag waarvan de onderste een garage en werkruimte bevat. De werkruimte sluit aan op de tuin, van hieruit is de foto genomen. De wens van de opdrachtgevers was om buiten te kunnen eten en comfortabel te zitten maar ook een deel met natuur in te richten. In het tuinontwerp dat is gekozen is de tuin een uitloopgebied van de werkruimte geworden, geinspireerd op de Japanse tuin. De achterwand bestond eerst uit een houten schutting, nu deze vervangen is door een wand van glas, is de tuin veel lichter en ruimtelijker geworden.

oude situatie

achtertuin

 

Hieronder ziet u een voorbeeld van een heel klein tuintje in Den Haag, een voortuin bij een rijtjeswoning. De opdrachtgever wilde goed op straat kunnen kijken en zijn voortuin niet te dicht beplanten, maar wel wat kleur, verder houdt hij van geometrie. Door een perspectieftruc te gebruiken lijkt deze kleine tuin groter dan hij is.

 

kleine tuin ontwerp

Als u graag vogels wilt aantrekken dan kunnen we daar rekening mee houden in het plan. Er zijn mensen die graag bijen willen houden of eenwaterberging willen in hun tuin of een stuk met fruit of een moestuin willen aanleggen.

 

kleine tuinontwerp

 

 

geveltuin

geveltuin

 

achtertuin

achtertuinontwerp

tuinontwerpen

tuinontwerp

Hierboven ziet u een tuinontwerp voor een achtertuin. Er waren een aantal coniferen gekapt omdat het te vol werd en ineens zat de eigenaresse op een kaal stuk te kijken. De sfeer van deze tuin wordt sterk bepaald door de resterende coniferen, daar hebben wij in het tuinontwerp op ingespeeld, door wat heesters en kleine bomen te kiezen die juist een wat lossere groeiwijze hebben, zoals de Tamariks en de Acer. In de foto's is stapsgewijs de aanleg te zien. Door het pad met een slinger aan te leggen ontstaat er wat meer spanning in de tuin. Zodra de beplanting wat hoger is, zal de tuin niet in een keer te overzien zijn en daardoor ga je vanzelf de tuin inlopen.

Een beplantingsplan is de vertaling van het ontwerp in bomen, heesters, klimplanten enzovoort. Dit is een apart klusje omdat er uitgezocht moet worden welke planten waar goed gedijen (zon, schaduwplekken) en er moet het jaar rond wat te zien zijn in de tuin.

 

japanse tuin
bloementuin